Červnový Zahrádkář na stáncích od 26. května

1. 6. 2016 | autor: Ing. Zdeňka Jankovičová

Červnový Zahrádkář vám ukáže, jak si naplno vychutnat léto v jeho rozmanitých podobách. Obáváte se sucha? Rozhodněte se pro středomořské rostliny, kterým nevadí ani delší období bez zálivky. Líbí se vám barevný plamének od sousedů a chtěli byste také takový? Naučte se jej roubovat.  V pravidelném kalendáriu se dozvíte, jaké práce vás v červnu čekají v ovocné, užitkové a okrasné zahradě. Naučíte se správně zalévat zahradu a můžete se zapojit do soutěže Dešťovka na zahradě, v níž můžete získat hodnotné ceny za nápad, jak šetřit s vodou. Vyhrát můžete i křovinořez, pokud uspějete v soutěži o nejkrásnější zahradu časopisu Zahrádkář.


Výživa rostlin v nádobách
Stále oblíbenější pěstování rostlin v nádobách s sebou nese i rizika malého prostoru pro růst a s tím spojené nedos­tatečné výživy. Na zajištění optimálního hnojení je třeba myslet již při osazování nádob. Seznamte se proto v obsáhlém materiálu na straně 48 s typy hnojiv vhodných pro kontejnerové pěstování i s doporučovaným systémem hnojení v průběhu celé sezóny.
Pěstování minirůží
Poměrně neobjevenou skupinou mezi královnami květin jsou tzv. minirůže. K tomu, aby navodily romantickou náladu a příjemnou vůni, jim stačí pouze omezený životní prostor nádoby nebo skalky. K těm nejdrobnějším, zato velmi vytrvalým růžím se řadí například růže Mandy, jejíž květy dlouho drží barvu i tvar.
Péče o sloupcovité jabloně
Sloupcovité jabloně mohou už po pár letech překvapit svým bujným růstem. Například odrůda Kordona to může „vytáhnout“ ve čtvrtém roce až k pěti metrům. Nastává pak často problém s kvalitou plodů, sklizní a citlivostí na choroby. Řešením je přeroubování jinou odrůdou, čemuž se věnuje v článku na straně 42 Ladislav Zahradník.
Úspěšné odrůdy jahodníku
V pokračování seriálu o jahodách se seznámíte s podzimními a stále plodícími odrůdami, které se osvědčily v českých podmínkách. Pokud vám i letos jahody zasáhly mrazíky, určitě oceníte odrůdu Malwina, která se vyznačuje nejen velikostí a krásou plodů a vysokým obsahem cukru, ale i mimořádnou odolností před nočními mrazíky.


V pravidelné příloze Zahrádkářka vás kuchařka Florentýna přesvědčí, že čas letního ovoce a snídaní na terase je tou správnou dobou pro změnu životního stylu. Představí několik receptů, v nichž dominují ovesné vločky. Dozvíte se, proč stále ještě hodně Čechů při přípravě snídaně z ovesných vloček chybuje a připravuje se tak o jedinečnou chuť a konzistenci těchto pokrmů.

Informace o časopisu najdete na www.zahradkar.org a na www.facebook.com/Zahradkar . Roční předplatné za 336 Kč můžete sjednávat na 800 100 134. I­deální i jako dárek pro skutečné zahrádkáře.

Komentáře

Přidat komentář

Je-li dnes pondělí, co bylo včera za den?